Kitaplar
Mustafa Kartal'ın kitaplarını incelemek için lütfen tıklayın.
 
 
Galeri
Etkinliklerimizden çekilmiş kareleri görmek için lütfen tıklayın.
 
Nefes Yazıları
Nefes Terapisi
Farkındalık Uygulamaları
Doğru Nefes Alma
Nefes Haberleri
Nefes Teknikleri
 
E-Bülten
Eğitim ve hizmetlerimizden, etkinliklerimizden haberdar olmak, duyurularımızı almak isterseniz E-Bülten’e katılabilirsiniz.
 
 
 

Anasayfa
Mustafa Kartal Kimdir?
Eğitimler
Etkinlik Takvimi
Bize Ulaşın

Nefesle Esneklik ve Gerilme Çalışmaları
Mustafa Kartal | 28/01/2013



Beden çalışmalarında ki hareket serileri genelde yoga, pilates, aerobik, mim vb. gibi egzersiz başlıklarından oluşur. Beden farkındalığı sağlayan bütün çalışmalarında daha üst sonuçlara ulaşmak için esneklik kazandıran çalışmalara ağırlık vermek gerekir. Buda vücutta bilinçli olarak yaratılan gerilim ve daha sonrasında gevşeme oluşturan çalışmalarla gerçekleştirilir.

Esneklik nedir?

Esneklik eklemleri daha geniş açılarla hareket ettirebilme yeteneğidir.

Esnekliğin bir başka tanımı da eklemi herhangi bir hareket sırasında en yüksek hareket ettirebilme kapasitesidir.
Esnetmeler genellikle bir çalışma programına hazırlanmak için yapılan ön çalışmalardır. Örneğin, eklemlerini ısıtmak için esneme hareketleri yapan dansçılar, sporcular, oyuncular vs.. bu bölümde yer alırlar. Biraz sonra gerçekleştirilecek program için vücut ısısını olması gereken düzeye getirmek, hücreler, dokular, organ, hormon ve adalelere gerekli oksijenin temin edilmesi için kan dolaşımı hızlandırılarak beden ve zihin hazırlanmış olur.  Kas ve eklemler her türlü değişik hareketi yapmaya hazır hale getirilir. Esnemeler aynı zamanda çalışma sonunda soğuma/ dinlenme periyodu olarak da düşünülebilir.

Esneklik çalışmaları niçin gereklidir?

Vücudumuz da var olan otonom sinir sisteminin sempatik ve parasempatik bölümlerinin hızlandırıcı ve yavaşlatıcı etkileri vardır. Koşu, kuvvet egzersizleri vb. kondisyon hareketler sempatik sinir sistemi uyarırlar. Sempatik sinir sistemi esneme ve gerilme açından bakıldığında kalbe kan pompalayan, kaslara kan yollayan, kasları sertleştiren, yaşamımızda bizi tetikte ve uyanık tutan sistem olarak göze çarpar. Ancak bu sistem çok fazla uyarı aldığında vücutta gerilim ve stres yaratır. Kondisyon için yükleme oluşturulması ile stres arasında doğru orantı vardır.

Öte yandan esneklik çalışmaları parasempatik sinir sistemini uyanık tutar. Bu sistem sayesinde kan iç organlara hücum eder, kalp sakinleşir, kaslar gevşer. En sağlıklı kaslar uzun ve gevşek kaslar olduğu için parasempatik sistemin uyarılması hem sinir sisteminin hem de kas dengesinin oluşturulması için gereklidir.
Esneme esnasında nefes burundan belli bir ritim dâhilinde alındığında vücut daha az oksijenle idare etmeye alıştırılarak dayanıklılığı arttırılır. Nefes disiplini daha önceleri vücut çalışmalarında gözden kaçırılan bir unsurdu. Nefesin kasları esnetme potansiyeli oluşturduğunun bilinmesinden sonra bütün disiplinlerde kullanılmaya başlandı. Örneğin iniş kalkış içeren bir esnetme çalışma serisinde nerede nefes alınıp verileceği önceden netleştirilmeye başlandı.

Kondisyon yükleme çalışmalarında nefes sesinin mistik bir ortam oluşturduğunu bilmek gerekir. Burada amaç stres atmak ve sakinleşmek olmadığı zamanlarda sağlıklı bir performans artışı için motivasyon kaybı ve dikkat dağınıklığı yaratacak sebepler oluşturmamalıdır. Kondisyon yükleme esnasında da sakin bir tempoda nefes alımı sürdürmek çok önemlidir. Çünkü arka arkaya nefes alıp vermek kaburgalar arası kasların ve diyaframın yorulmasına ve nefes kalitesinin azalmasına sebebiyet verebilir.

Esnetme, sakatlıklardan korunma acısından büyük önem taşıdığı gibi sakatlık sonrası uyumun ve çabuk iyileşmenin oluşması içinde gereklidir. Birçok eklem ve kas zedelenmelerinin tedavisinde nefes egzersizleri ve nefes terapileri uygulanır. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda artık kas zorlama ve kasılmalarına nefesle esnetme egzersizleri ile çözüm oluşturulmaktadır. Amaç olası sakatlıkların önüne erkenden geçmeye çalışmak ve ciddi bir durum oluşmadığında kendini tedavi edebilecek bir yeterlik sağlayabilmektir.

Esneme egzersizleri kuvvet ve hız gibi motor sistemlerin gelişmesini de destekleyerek kondisyon artımı, dans adımı ve figüratif çalışmalar vb diğer çalışma başlıklarına da pozitif geri bildirim yapar. Esneme esnasında tüm kaslar  çalıştırılabildiğinden, iç organlar da bu çalışmadan olumlu etkilenirler. Birçok esneme hareketinde iç organlara bir şekilde masaj yapılmış olur ve biriken toksinlerin vücuttan daha hızlı arındırılması sağlanır. Seri ve geniş adımlarla nefes sayılarak yapılan yürüme egzersizleri kısalmış ve sertleşmiş kasları esneterek tekrar eski durumlarına dönmesinde yardımcı olur.
Esnetme Egzersizlerinde Nelere Dikkat edilmelidir?
Esnetilecek eklem ve kas guruplarına önce bol kan pompalanarak yeterli oksijenin ulaştırılmasını sağlamak için çökme kalkma hareketleri, hafif koşu ve sıçrama içeren kondisyon serileri oluşturularak eklem, kas ve diğer dokulara uygun duruma getirilir. Ancak bu işlemlerden hemen sonra mutlaka eklem ve kas gruplarına nefesle esnetme uygulanmalıdır.

Bütün sahne sanatı uygulayıcıları ve sporcular duygusal, zihinsel ve fiziksel sınırlarını bilmek zorundadırlar. Fiziksel sınırımızı gerektiğinden fazla zorladığımızda evrimsel sürecimiz sonucu oluşmuş olan en önemli savunma mekanizmamız olan refleksi mekanizmasını harekete geçiririz. Refleks olduğunda kas kasılır, esnemez ve hareket kabiliyetini terk eder. Gelişmeyi durdurur. Sağlıklı bir esnetme oluşturmak için esnetme sınırlarımızı iyi bilmek gerekir. Sınırlarımızı aşmak için bir kerelik ani ve büyük esnetme hareketleri yerine küçük ve eşit zaman aralıklarıyla oluşturulacak ritimler daha uygundur. Vücut çalışmalarında istenmeyen sonuçların alınmaması için bu ilkeye dikkat edilmelidir. Önemli olan bu çalışmalara çekilenleri kendilerine karşı dürüst davranmaları ve hareketleri içten bir şekilde zorlamadan gerçekleştirmeleri yönünde eğitmektir.

Nefes eşliğinde yapılan egzersizler birbirini belli bir sıra ile takip etmelidir. Geçişler akıcı ve devamlılık sağlayıcı şekilde olmalıdır. 
Yemekten hemen sonra esnetme çalışmaları yapılmamalı, boş karınla yapmaya çalışılmalıdır..

Egzersiz ile aşırı yüklenme farklı şeylerdir..Egzersiz yaparken amaç kasları yormak değil, tersine onları güçlendirmek olmalıdır. Kas ağrıları oluşturmak, sinirleri germek, kalbi zorlamak yerine ağrıları sonlandırmak, sinirleri sakinleştirmek, gerilimi azaltmak, dolaşımı yükseltmek ve solunumu düzenlemek olmalıdır.  Acı ve zorluk gelişime hizmet etmez. Acı bedenimizin sakatlıklara karşı gösterdiği bir uyarı sistemidir. Hareket esnasında acı varsa sakatlık riski taşıyorsunuz demektir. Acı algıladığınızda derhal hareketi değiştirilmeli ve nefesle birleştirilmelidir.

Hareket serilerinde nefes kontrolü ile vücudun her yeri eşit derecede zorlanmalı ve simetri takip edilmelidir.
Çalışmada eklemlerin ve kas gruplarının ısıtılması ve aktivasyona hazır duruma getirilmesi için ortam sıcaklığı göz önünde bulundurulmalı, sıcak ve soğuk ortamda çalışma süreleri farklı süreçlerde düzenlenmelidir. Uygun nefes alımları ile bu süreç denetlenmelidir.

Esneme germe hareketleri kesinlikle zıplama, atlama gibi balistik hareketler içermemelidir. Örneğin ördek yürüyüşü gibi yerde sıçrama hareketleri kesinlikle esneme hareketi değildir. Çünkü bu hareket ısınmamış kasların fazla zorlanıp yırtılmasına neden olabilir. Fakat tüm bu söylenenlerden esneme-germe hareketlerinin durağan olduğu çıkarılmamalıdır. Kastedilen; hareketlerin belli bir iç disiplinle, yumuşak ve denge içerisinde yapılması gerektiğidir.

Egzersizlerin partner eşliğinde yapılması verimi her zaman arttırır. Çünkü eklem ve kas gruplarının en son sınırları partnerin teşvik ediciliğinde zorlanmış olur. Eşli çalışmalarda kontrolün her zaman esnetilen insanda olduğu unutulmamalıdır. Eğer acı varsa derhal hareket rahatlatılmalıdır.

Eklemler fonksiyonu dışında ters yönlere zorlanmamalıdırlar. Doğal kullanım yönleri doğrultusunda çalıştırmak her zaman için doğrusudur.

Eklemleri döndürme şeklinde yapılan esnetmeler nefes alış verişleri ile ritim oluşturarak ve az sayıdan daha çok sayıya doğru genişletilerek yapılmalıdır. Örneğin bel ve boyun döndürmeleri çok yavaş bir tempoyla yapılmalıdır.

Esnetmeler sırasında nefes tutma zamanları genişletilmelidir. Çünkü kasların esnemek için daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Nefes tutma zamanlarında genişleyen kan damarları daha fazla oksijenin taşınmasına izin vererek performansı en üst seviyeye getirir.

Hareket Genişliğini (ROM) Etkileyen Faktörler

Eklemlerin yapısal özelikleri (Gelişmeye açık değildirler.)
Kasların yapısal özellikleri ( kas kütlesi, kirişlerin esnekliği, kas içi ve kaslar arası koordinasyon)
Yaş (Esneme ile arasında ters orantı vardır, ancak düzenli uygulanan egzersiz programlarıyla bu sorun halledilebilir.)
Çevre koşulları (Sıcaklık, alt yapı)
Egzersiz Düzeyi
Yorgunluk. (Yorgun kasın esneme kabiliyeti daha azdır.)
Isınma
Zemin (Yer hareketleri için hazırlanmış minderlerle ve ya tahta zeminlerde çalışma yapmak en idealidir.)

Esneklik Gelişiminde Kullanılan esneme ve germe teknikleri

Esnekliğin gelişiminde kullanılan teknikleri başlıca dört metotta toplayabiliriz.

a) Dinamik Metot
b) Statik Metot
c) İzometrik metod
d) Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF)

Dinamik (balistik) Metot; Eklemlerin yaylanmalar kullanılarak esnetilemeye çalışıldığı bir esneme çeşididir. Fakat uygulanan yaylanmalarda kontrolü kaybetmek ve ya farkında olmadan aşırı zorlamak riski yüksektir. Bu da doku yırtılmalarına neden olabilir. Balistik esnetmenin süresi 30 sn ile 1 dakika arasında değişmektedir. Bu teknikle esnetmeyi belli sayılarla yaparak çalışmayı daha kontrollü hale getirmek ve sayıları yavaş yavaş arttırarak gelişimi takip etmektir.

Statik Metot; Eklemler gerilebildiği son noktaya kadar açılır ve burada bir süre beklenir. Bu refleksif bir gevşemede ortaya çıkartır. Dolayısıyla esneme esnasında gereksiz efor sarf edilmesinin önüne geçilmiş olur. Statik esnetmenin uygulandığı kasın 10-30 saniye süresince gerdirilmesi gerekir. BÜO da son yıllarda en çok kullanılan esneme çeşididir. .

İzometrik Germe: Kasın boyunu değiştirmeden yapılan birbirini çekme veya hareket etmeyen bir nesneyi kaldırmak tipindeki egzersizler. Dikkat edilmesi gereken  çalışma döneminin ilk 2-3 ayı içerisinde izometrik egzersizlerden kaçınmaktır.

İzometrik egzersizler yaparken oluşan kasılmalar sırasında kasılan kaslar damarlar üzerine baskı yaparak kas içi kan akımını engeller. Hâlbuki egzersiz sırasında kasların oksijene dolayısıyla kana ihtiyacı vardır. Bu kan akımının sağlanabilmesi için kasılmaların statik olması yerine ritmik olması (kasılmayı takiben gevşemeler ve tekrar kasılmalar şeklinde) önerilir.
Proprioceptive Neuromuscular facilitation (P.N.F); Diğer esneme tekniklerine alternatif bir teknikir. Eklem rahatsızlığı çeken hastaların egzersiz yoluyla iyileştirilmesi ilk kullanım alanıdır. Bu teknikte kasın gevşeme özelliğinin arttığı görülmüştür. P.N.F’ in asıl amacı sinir-kas mekanizmasındaki iletişimi kolaylaştırmak ve güçlendirmektir. P.N.F metodun da ise kasa gerdirme 5 -10 saniye arasında uygulanmalıdır.

PNF nasıl uygulanır: PNF genelde izometrik kasılma ve statik germenin kombinasyonudur. Bu yöntemle;

1) Sporcu, eklemi kendi kendine ya da bir başkası yardımı ile en son germe sınırına kadar gerdirir. Yani statik gerdirme yapar.
2) Daha sonra da bu eklem sporcu tarafından gerildiği yönün tersine 5-10 saniye süre ile hareket ettirmeye çalışılır. Dolayısıyla bu aşamada 5-10 saniyelik bir izometrik kasılma yapılmış olur. Bu aşamadan sonra eklem izometrik kasılma için güç verilen yöne doğru gerdirilir. (5-10 sn gerdirme 5-10 sn dinlenme )ile 6 –8 tekrar yapılır. Yöntemin kalbi burasıdır.  P.N.F tekniğinin uygulanmasından eklemin bir miktar açılması o noktada aktif izometrik kasılma yaptıktan sonra hareket sınırına kadar gerdirilerek statik germe uygulanması söz konusudur.

PNF ikiye ayrılır:

1- Aktif PNF; hareket aktif kas çalışmasıyla 6 sn süre ile tam yüklenmeli olarak uygulanır. Sonra aksi yönde etki eden kas grupları ile eşinde yardımı ile izometrik olarak çalıştırılır. 8 sn değişmelerle 1 dk süre ile çalışılır.

2- Pasif PNF; burada çalışan eklem, eş yardımı ile pasif olarak 6 sn süre ile azami şekilde gerilir. Sonraki aktif yöntemde olduğu gibi antagonist (karşıt) kaslar eşin direncine karşı izometrik olarak gerilir yine değişmeli olarak 6 sn yüklenmelerle 1 dk süre ile uygulanır. PNF yöntemi ile çalışmalar sırasında eklemleri ağrı sınırının çok üstüne zorlanmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.

EGZERSİZİN DURDURULMASINI GÖSTEREN TEHLİKE İŞARETLER

Aşağıda sayacağımız belirtiler gözlemlendiğinde egzersiz hemen durdurmalı ve doktora danışılmalıdır.

1- Düzensiz kalp atımı.
2- Baş dönmesi, baygınlık.
3- Egzersizle ciddileşen iskelet ve kas problemleri.
4- Kusma, bulantı veya değişik rahatsızlıklar.
5- Göğüs ağrısı ve kol, çene, diş, veya kulağa yayılan ağrı.
6- Dengeyi kaybetmek.
7- Aşırı yorgunluk.

AŞIRI YÜKLENMENİN İŞARETLERİ

1) Egzersiz sırasında veya sonrasında aşırı yorgunluk.
2) İnatçı ağrılar.
3) Uykuda rahatsızlık veya uykusuzluk, aşırı yüklenilmenin işaretleri olabilir.

Bu gibi durumlarda egzersiz kesilmeli veya dozu azaltılmalıdır. Eğer bir sakatlık, infeksiyon veya ufak da olsa bir rahatsızlık olduğunda egzersizi geçici olarak kesmezsek bu rahatsızlık daha ciddi duruma gelebilir ve bu durumda yapılan egzersizler sağlığımızı tehdit edebilir. Şişmanlık, yüksek tansiyon, iskelet-kas sistemi zayıflıkları egzersizde;nefes kesilmesi, yüksek kalp atım hızına erişmeyi etkileyebilir. Bu görüntüyü dikkatle gözlemleyip aktiviteyi sınırlamak gerekir.

Genel olarak bütün Ritmik egzersizlerde, yavaş tempolu koşular da veya yük altına girildiğinde normalden daha kuvvetli bir şekilde nefes verilir. Örneğin; şınav çekerken vücudu yukarı kaldırma anında veya mekik yaparken gövdeyi yukarı kaldırırken nefes vermek gerekir. Eğer bu tip bir pozisyonlarda veya yük altındayken nefes  tutulabilirse göğüs içi basınç artar. Bu çalışmaya bağışıklık kazanamayan kişilerin nefes tutmayıp tam tersine hareketle birlikte vermeleri daha uygundur.

mustafa kartal

 
Tüm makaleler
 
Nefes Terapisi
RÜYA GÖREN EVREN -- İÇİNDEKİLER ---
Holoterapi Eğitiminin Genel Amacı ve Faydaları
Holoterapi Çalışmasında Doğum Travmasının Gözlenmesi ve İyileştirilmesi
Holoterapi Çalışması
Nefes Tutma Çalışmaları
Bolluk Bilinci Oluşturmak İçin Nefes Meditasyonu
HOLOTERAPİDE BOTOX ETKİSİ
Nefes Terapisi Kitabımı Okudunuzmu?
HOLOTERAPİ NEFES ÇALIŞMASI NEDİR?
BIRAK AKSIN, İZİN VER OLSUN
Zamanı Yönetmek Için Bilinçaltını Programlamak
Beyin Kimyasında Düşünce ve Duyguların Oluşması
Derin Uyku Uyumak ve Boyun Fıtığını İyileştirmek İçin Nefes Çalışması
Nefesi Derin Alıp Uzun Vermenin Faydaları
Kabul Etme Nefesi
Taşikardiyi nefesle düzeltmek
Migren Ağrılarını İyileştirmek İçin Diyafram Kullanımı
Yürüyerek Nefes Tutmayı Geliştirme Çalışması
Sahiplenmeyin
Farkındalık Uygulamaları
SAF BİLİNÇ MEDİTASYONU
Düşünce Gücünü Kuvvetlendirmek İçin Nefes Çalışması
Nefesle Beynin İki Lobunu Eşitleme Çalışması
Renk İmgelenerek Yapılan Nefes Çalışması
Birlik Bilinci Nefesi
Bilinçli Nefeslerle Potansiyelleri Açığa Çıkarmak
Beynin İki Lobunu Nefesle Eşitleme
Budist Öğretilerde Nefes Farkındalığı
Nefesle Astral Projeksiyon
Düşünce Ve Nefes Birdir.
Farkındalık, Deneyimin Hatırllanmasıdır
ÖLÜME YAKIN DENEYİMLERDE CO2 ETKİSİ
NEFES SAYMA MEDİTASYONU
KABUL ETME NEFESİ
SAF TANIKLIK DURUMU
Beynin Performansını Artırmak için Nefes Çalışmaları
Affetmek ve Özgürleşmek
KONTROLLERİ BIRAKMAK
Nefes Çalışmalarının Getirdikleri
Doğru Nefes Almanın İlkeleri
Nefes Teknikleri İle İrade Kazanmak
Nefes Egitiminin Cocuklara Ne Gibi Faydalari Var?
Dogru Nefes Almanin Onemi
Nefes Tutmada Diyafram Kullanimi Ve Dusunsel Antreman
Esneme Nedir?
Nefes Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Strese Karşı Senkronize Nefes Teknikleri
YÜRÜYEREK SOLUNUMU TEST ETMEK
Doğru Nefes Alma
Mustafa Kartal Nefes Uygulamalarının Sübjektif Gözlemleri
Nefesle İyileşme Sistemi
Derin ve sığ solumanın arasındaki fark nedir?
Akciğerlerin Yapısı ve Çalışma Düzeni
Sporda Nefes Kullanımı
Solunumun Kalitesini Belirleyen Faktörler
Sporda Anaerobik Solunum
An Aerobik Solunum
Çocuklar Diyafram Kullanmayı Neden Bırakırlar?
Çocuklar İçin Nefes Vermeyi Kuvvetlendirme Teknikleri
Çocuklar Neden Nefes Eğitimi Almalıdır?
Anahtar Minerallerin Takviyesiyle Solunumda Temizlik Reaksiyonları
Diyet Besin ve Anahtar Mineral Kullanımı
Kare Nefes Alıştırması
Soğuk Duş Almanın Nefes Eğitimine Katkısı
ESNEKLİK ÇALIŞMALARINDA NEFES DİSİPLİNİ OLUŞTURMAK
DİYAFRAM NEFESİNE GEÇİŞİN ETKİLERİ
Holoterapide Anne Karnı Sürecinde Gezegen Etkilerinin Gözlenmesi
Trioid Bezi Ve Nefes İlişkisi
Nefes Teknikleri İle Öfke Ve Kızgınlık Kontrolü
Gözünüzün İliştiği Her Yere “NEFES AL” yazın
Nefes Alma Sanatı - Mustafa Kartal' ın yeni kitabı okurlarla buluştu!
Burun Yerine Ağız Kullanmanın Olumsuzlukları
Neden Burun? Neden Diyafram?
Nefes Haberleri
PANİK BOZUKLUKLARDA NEFES KULLANIMI
NEYE NİYET NEYE KISMET
"30 GÜNDE NEFES MUCİZESİ" KİTABI İŞE YARIYOR MU?
30 GÜNDE NEFES MUCİZESİ KİTABI ÇIKTI
"Nefesle Zayıflama" adlı yeni kitabım çıktı! - Mustafa Kartal
YENİ KİTABIM ÇIKIYOR. "30 GÜNDE ADIM ADIM VERİMLİLİK"
Yeni kitabım çıktı."HER ZAMAN DAHA İYİSİ VAR"
Mustafa Kartal İle Olimpos Nefes Kampı ( 16 - 17 - 18 - 19 Mayıs 2014, 4 gün 3 gece )
Yeni kitabım
Sağlıklı, Paralı, Aşkla Dolu Mutlu Bir Yaşam İçin
Epilepsi Rahatsızlıkları İçin Diyafram Uyarımı
Farkındalıkla Potansiyelleri Keşfetmek --AKTÜEL DERGİSİ
Lenf Dolaşımı İçin Derin Nefes Kullanımı
Savaş-kaç Sisteminin solunumla İlişkisi
Yetersiz Nefes ve Kanser İlişkisi
Eski Çin Tıbbında Nefes Teknikleri
Uyku Kalitesi Ve Solunum İlişkisi
Yung’un Nefesle Kişilik Analizi
HAMİLELİK VE DOĞUMDA NEFES
Kalp Hastalıkları ve Hızlı Solunum İlişkisi
60 Nefes Çalışmasında Endorfin ve Serotonin İlişkisi
Ciğerlerin Tamamını Kullananlar Daha Zeki Oluyor
FARKINDALIK TESTİ
SES EĞİTİMİNDE NEFES KULLANIMININ ÖNEMİ
SOLUNUMDAN KANSER TESHİSİ YAPILABİLİYOR
NEFES EĞİTİMCİSİ OLUYORUM
Anaerobik solunum nedir?
Nefesi eğitmek ve yeterli oksijen almak için soğuk duş
Nefes Teknikleriyle Zihin Degistirilebiliyor.
Bir öğretmenin heyecan ve konuşma zorluğu hikayesi
Asidoz’a Karşı Nefes Kullanımı
Tüm Nefes Çalışmaları Yapan Dostların Dikkatine!!!
Değişmek mi, Dönüşmek mi?
60 Nefes Çalışmasında Endorfin Ve Serotonin İlişkisi
60 NEFES ÇALIŞMASI
Nefes Teknikleri
ŞAŞIRTMA TEKNİĞİ
Sıkıştırma Nefesi
Nefes Sağlığınızı Test Etmek İster Misiniz?
Derin Nefesle, Sığ Nefes Arasındaki Fark
Karaciğeri Nefes Teknikleri Kullanarak Temizleme Çalışması;
İştah Kesme Nefesi
Sayı Kontrollü Nefes Çalışmaları
Diyaframın Sporcu Üzerinde Önemi
Nefesle Omurga Sorunlarını İyileştirmek
Duygularınızı Nefes Kullanarak Yönetebilirsiniz
Nefes Tekniklerinin Sinir Sistemi Üzerinde Etkileri
Nefes Uygulamaları DNA yı değiştirebiliyor
Kaygı ve Nefes İlişkisi
Yüzmede Nefes Tekniği
Deniz Tutmasına Nefesle Önlem Almak
Nefesle Esneklik ve Gerilme Çalışmaları
Sigarayı Nefes Teknikleri İle Bıraktım
Nefes Teknikleriyle Göbekten Zayıflamak
Vagus Nefes Tekniği
Nefes Eğitiminin Çocuklara Faydaları
Nefes Kontrolü İle Yitirilen İradenin Yeniden Kazanılması
Nefes Teknikleri İle Sınav Heyecanını Yenmek
Nefes Eğitimi Çocukların Ders Başarısını Arttırıyor
SONSUZLUK NEFESİ ÇALIŞMASI
3 Derin Nefes
SES DALGALARININ ALANSAL ETKİLERİ
10 Saniye Nefesi
Nefes Uygulamalarının Beyin İşlevselliğine Etkisi
İdeal Nefes Hızı
Solunum Çalışmalarında Mineral Kullanımı
Konuşmanın Önemi
Ölüme Yakın Deneyimlerde Azalan CO2’in Etkisi
Bir Hayalim Var...
Derin Nefes Çalışmalarında Temel Minerallerin Desteklenmesi
 
Tüm hakları saklıdır. 2024 Copyright ©
Mustafa Kartal | Nefes Teknikleri