Doğru nefes almak sadece fiziksel olarak solunum kaslarının eğitimi ile ilgili olmakla beraber, aynı zamanda kişinin psikolojisi ile ilgilidir. Genel bir tanımla yanlış solunum hızlı ve derinliği olmayan nefes alışverişi durumudur. Doğru solunum bunun tam tersidir. Büyük alınan ve uzunca bir sürede verilen nefes alışverişleri doğru nefes olarak kabul edilir.
Derin alıp, uzun verilen nefesler psikolojik olarak huzur ve mutluluk duygusu oluştururlar. Hızlı ve eksik nefesler korku ve endişe durumu yaratırlar. Hızlı ve eksik nefes alan kişiler korku ve endişe açığa çıkarırlar. Korku ve endişe açığa çıktığında nefes daha dar, daha hızlı ve daha eksik hale gelir. Daha hızlı ve daha eksik nefes alışverişleri ile daha fazla korku ve endişe üretirler. Gittikçe nefes alış verişleri ve psikolojileri birbirlerini olumsuz yönde etkiler ve olumsuz yönde geliştirirler.
Bunun tam tersi olarak korku ve endişelerinin farkına vararak bilinçaltı düzeyinde temizlik yapan kişiler nefes alış verişlerini derin ve yavaş solunum yönünde geliştirebilirlerse, gittikçe daha huzurlu, mutlu ve bunun yanında daha derin, daha uzun nefes kullanan bir kişi durumuna gelirler.
Doğru Nefes Almak İçin İlk Adımlar:
·Doğru nefes alma konusunda ilk adım nefes alıp verişimizi incelemek, nefes alışverişlerini takip ederek tamamen kontrollü nefesler almaya başlamaktır.
· İkinci adım nefes alıp-verme ritmimize yoğunlaşmak ve kontrollü olarak nefes verme kısmını biraz uzatmaya çalışmaktır.
· Üçüncü adım bedenin solunumla ilgili bölümlerini teker düşünerek bu bölgelere kadar nefesi çekerek solunum derinliğini artırmaktır.
Tam Nefes Alma
Tam nefes alma ciğerleri üç boyutuyla (en-boy-yükseklik) genişleterek nefes alma yöntemidir. Göğüs kafesi ve karın ileri ve yana doğru, omuzlar yukarıya, sırt ve kürek kemikleri geriye doğru, diyafram aşağı doğru hareketlendirilerek ciğerlerin balon şişirir gibi her yöne genişlemesi sağlanır.
Doğru nefes alıp vermenin İlkeleri
· Nefes alış verişleri 24 saatlik süreçte sadece burundan alınıp, burundan verilmelidir.
· Nefes alış verişleri tamamen sessizce gerçekleşmelidir. Burunda, genizde, soluk borusunda ve hava keseciklerinde sürtünme sebebi ile oluşan sesler rahatsızlık belirtileridir.
· Ciğerlerin tamamına nefes almak için mutlaka diyafram kullanılması gereklidir.
· Dakikada alıp verilen nefes sayısı mümkün olan en az sayıya indirilmelidir.
Mustafa Kartal
|