Kare şeklinde pencere, kapı veya resim bulun. Şeklin sol üst köşesine gözlerinizi odaklayın. Bu noktadan itibaren şekli gözlerinizle takip ederek kare şeklin kenarları üzerinden hareketle tekrar başladığınız noktaya gelin. Şimdi gözlerinizle takip ettiğiniz yolu bu defa nefesinizle takip ederek başladığınız noktaya gelin. Artık nefesinizi daha fazla geliştirmek için bu çalışmayı geliştirebilirsiniz. Bu çalışmayı herhangi bir şekle bakmadan gözleriniz kapalı olarak zihninizde kare düzlemi imgeleyerek de gerçekleştirebilirsiniz.
İlk olarak kare şeklin etrafında nefesinizi gelişi güzel dolaştırın. Nefesinizi bir turda bitirmeye çalışın. Daha sonra kare şeklin etrafında nefesinizi çizgi üzerinde dolaştırırken yavaşlamaya ve birden fazla tur atabilmek için nefesinizi ekonomik kullanmaya başlayın. Şimdi kare şeklin etrafında gittikçe daha yavaşlayan bir hızla mümkün olduğunca daha fazla tur atabilmek için nefesinizi dolaştırmaya çalışın.
Bu çalışmada biraz deneyim kazandıktan sonra kare etrafında nefes dolaştırmanızı dudaklarınızı büzerek/ üfleyerek gerçekleştirin. Bu nispeten daha kolayca gerçekleştirebileceğiniz bir çalışmadır. Karenin etrafında dönme turlarınızı saymaya başlayın. Ve o günkü performansınızın rekorunu elde edin.
Daha sonra üfleme yerine dudaklarınızı açarak hohlama şeklinde nefes vermek üzere kare etrafında nefesinizi taşımaya başlayın. Bu daha fazla hava vermenizi gerektirecek ve nefesinizi kontrol etmekte zorlanacağınız bir durum oluşturacaktır.
Bu çalışmayı bir ayna veya cam karşısında yapabilirsiniz. Örneğin pencere camına on santim kadar yaklaşarak camı buğulandıracak şekilde ciğerlerinizin alt tarafından gelecek sıcak ve nemli havayla hohlayarak cam üzerinde kare bir şekil çizebilirsiniz. Bu çalışmayı uygularken ciğerleriniz alt tarafından getirmek istediğiniz sıcak ve nemli havayı daha fazla aktive etmek için karın kaslarınızı, alt kaburgalarınızı ve diyafram kasınızı geliştirmek zorunda kalırsınız. Daha fazlasını yapabilecek bir duruma geldiğinizde bu defa camı buğulandırarak kare resmi çizdikten sonra aynı nefesi sürdürerek karenin içini de buğulandırmaya çalışabilirsiniz.
Bu çalışmayı yaparken dikkat etmeniz gereken şey nefesinizi kare etrafında dolaştırırken baştan sonra nefesinizi aynı basınçta, aynı miktarda ses çıkarak ve aynı tekniği kullanarak sürdürebilmenizdir. Çalışmayı gün içinde belli zamanlarda tekrarlayarak bir hafta düzenli çalışabilirseniz uzun nefes kullanmak, CP kontrolü sağlamak, karın- mide- diyafram kaslarınızı geliştirmek, ciğer volüm kapasitenizi arttırmak yönünde faydalar sağlarsınız.
Mustafa Kartal
mkartalll@yahoo.com |