Kitaplar
Mustafa Kartal'ın kitaplarını incelemek için lütfen tıklayın.
 
 
Galeri
Etkinliklerimizden çekilmiş kareleri görmek için lütfen tıklayın.
 
Nefes Yazıları
Nefes Terapisi
Farkındalık Uygulamaları
Doğru Nefes Alma
Nefes Haberleri
Nefes Teknikleri
 
E-Bülten
Eğitim ve hizmetlerimizden, etkinliklerimizden haberdar olmak, duyurularımızı almak isterseniz E-Bülten’e katılabilirsiniz.
 
 
 

Anasayfa
Mustafa Kartal Kimdir?
Eğitimler
Etkinlik Takvimi
Bize Ulaşın

Nefes Tekniklerinin Sinir Sistemi Üzerinde Etkileri
Mustafa Kartal | 09/02/2013



Kişinin iradesi dışında çalışan iç organ çalışmalarını düzenleyen otonom sinir sisteminin iki kolu vardır:

Sempatik sinir sistemi,
Parasempatik sinir sistemi;

Beynin sol lobu sempatik sinir sisteminin çalışmalarını düzenlerken, sağ lop parasempatik sinir sisteminin çalışmalarında yetkilidir. Sağ burundan nefes alırken farkında olmadan sempatik sinir siste-mine, sol burundan nefes alırken de para sempatik sinir sistemine etki ederek çalışmalarına yön vermiş ve tesir etmiş oluruz.

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, heyecanlı olaylarda söz sahibidir. Ani karar verilmesi gerektiğinde, örneğin karşınıza aniden eli bıçaklı biri çıktığında, yanı başınızda zehirli bir akrep gördüğünüzde hızla çalışmaya başlar ve kana adrenalin salınmasını sağlar. Uyarıyı alan sempatik sistem, karşı koy veya kaç cevabını verir. Her iki durumda da kasların kullanılması için, enerji ve hareket gereklidir. Heyecan ve tempoyu biyolojik beden de hissetmemizde rol oynayan adrenalin, kalbin hızlı çarpmasına, daha çok kan pompalamasına ve tansiyonun yükselmesine etki eder.

Yaşamımızı riziko eden olaylar karşısında otomatik bir davranış oluşturarak tehlikeyi geçiştirmemizi ve hayatta kalmamızı sağlar. Sempatik sistem hayat akışında değişik durumlar karşısında vücudu-muzun vereceği cevabı düzenlemek, hava yollarını genişletmek, göz tansiyonunu, mide ve bağırsak hareketlerini azaltmak gibi daha birçok konudan sorumludur.

Parasempatik sinir sistemi;

Parasempatik sinir sistemi kalbin hızını azaltmak, tansiyonu düşürmek, mide ve bağırsak çalışmalarını optimize etmek, vs... gibi daha çok dinlenme ve sakinleşme konularında söz sahibidir.

Parasempatik sistemi daha baskın olan kişiler heyecan ve stres yapmayan soğukkanlı tiplerdir. Bilim adamları bu kişilerde kalp krizleri ve ani ölümlerin daha rastlandığını söylemektedirler. Bu tür kişilerin sebepleri açısından daha uzun ve sağlıklı yaşayacaklarını kabul edebiliriz.

Birçok araştırmacı, kalp hastalarına ve tansiyonu yüksek hastalara tek taraflı burun solunumu tavsiye etmektedirler. Çünkü bilinçli olarak sağ burun kanalını tıkayarak sadece sol burundan nefes aldığınızda sempatik sinir sistemin çalışmalarını azaltabiliriz. Bu kontrolle kalbin temposu ayarlanabilir ve tansiyon normale dönüştürülebilir. İnsanın daha hareketli, heyecanlı veya daha sakin olmasıyla iki burun deliğinin aynı anda fakat farklı nispetlerde çalıştırılması (asimetrik fonksiyon) yani nefes alma sürelerinin farklı olması arasında ilişki vardır. Birçok duygusal davranışımıza bedenimizin uyumlu eşliği burundaki bu fizyolojik mekanizmayla bağlantılıdır.

Bazı araştırmalarda doğuştan sol burunları tıkalı olan kişilerde kalp hastalıkları ve tansiyon yüksekliğinin daha erken ve ağırlıklı olarak ortaya çıktığı gözlenmiştir. Buna burun bölümlenmesindeki sapma (nazal soptum deviasyonu ) denmektedir. Bu hastalıkta, burnun orta duvarı bir tarafa kaydığından, burun deliklerinden biri tıkanmakta ve kişi bu durumda açık olan delikten nefes almaktadır. Doğuştan gelen bu rahatsızlık ameliyatla kolayca düzeltilebilmektedir.

Burnumuzdaki iki delik ve iki burun kanalının birinden nefes almakla, diğerinden nefes almak arasında sinir sisteminin vazifeleri açısından fark vardır. Burun sadece bir solunum yolu kanalı değildir. Burundan nefes almak önemlidir. Burun tıkanıklıkları ve burunda ki diğer rahatsızlıklar acilen tedavi edilmelidir.

Burun tıkanıklıkları beynimizin aktivitesini azaltmaktadır. Hem beynin oksijensiz kalması na sebep olarak, hem de beynin uyarılmasını engelleyerek beyin aktivitesinin düşmesine sebep olabilir.

Nefes tekniklerini çalışmalarının esası nefesin denetlenerek solunumun düzenlenmesidir. Nefes teknikleri nefes alma ve verme arasındaki duraklamanın ortadan kaldırılması, uzatılması, kısaltılması ve diğer hallerle ilgilidir.

Bundan amaç akciğerlerin hareketinin düzene sokulması, kalp, akciğer, mide sinirleri kontrol edilerek normalde kullanım yetkisi bizde olmayan otomatik davranışların bizim kontrolümüze geçmesinin sağlanmasıdır. Otonom sinir sistemi bedenimizdeki sindirim salgılarının salgılanmasını, kalp atışı ve akciğerlerin devinimini ve normal de irademize bağlı olmayan istem dışı süreçleri düzenler. Pranayama bilimi bu nedenle otonom sinir sistemiyle ilişkilidir ve nefes alış verişlerle otonom sistemin işlevlerini bilinçli olarak kontrol almaya hedeflidir. Solunum sisteminin büyük ölçüde bizim irademiz dışında gerçekleşmesine rağmen nefesin derinliği, süresi ve sıklığı bilinçli olarak kolayca değiştirilebileceği için istemli kontrol rahatça başarılabilir. Bu nedenle nefesin denetimi otonom sinir sistemini denetlemek için iyi bir başlangıç noktasıdır.

Sempatik ve parasempatik sinir sistemleri isimlerinden de anlaşılacağı gibi görünürde birbirine karşı çalışmalarına rağmen uyumlu bir işbirliği içindedirler. Örneğin parasempatik sistem kalbi yavaşlatma etkisi yayarken sempatik sistem hızlandırır ve kalp atışları bu etkileşimin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sempatik sinir sistemi, her biri belkemiğinin yan tarafında bulunan iki sıra sinir düğümü ya da küre salkımın dan oluşur. Bu düğümlerden çıkan sinirler göğüs ve midede farklı bez ve iç organlara dağılarak parasempatik sistemin sinir kollarıyla ağlar oluşturarak bağlantıyı sağlar.

Bu sistemin ana bölümü, vagus ya da gezgin olarak ta adlandı-rılan onuncu kafatası siniri olan akciğer mide siniridir. Vagus arka beyne bağlıdır ve sempatik sistemle birlikte çeşitli ağlar oluşturmak üzere dallara ayrılarak omurilikten aşağı boyun, göğüs ve batına doğru ilerler. Güneş sinir ağına bağlı olan ağda sona eren lifler yoluy-la daha aşağıda ki sinir ağlarına bağlıdır. İstem dışı sinir sistemimizi bilinçli olarak denetleyebilmemizin bilinen iki yöntemi vardır.

Birincisi sistemli solunum egzersizleri yapmak ve kendimizi pra-nanın çeşitli araç ve kanallarını anlamak üzere hazırlamaktır. Önce kalbin işleyişini düzene sokmak için akciğerlerin hareketini düzenlemek gerekir. Daha sonra vagus siniri bilinçli olarak denetlenir, böylece öğrenci zihnin istem dışı sistemi düzenleyen bölümüne erişir.

Otonom sinir sistemini denetlemenin bir diğer şartı ise irade gücü oluşturmaktır. Zihin ne kadar dağınıksa iradede o kadar sarsılmış ve güçsüz durumdadır. Zihin tek bir noktaya toplanmışsa istemi güçlendirir. Böylece istem gücünün yardımıyla otonom sinir sistemiz isteğimize uygun çalışır. O nedenle akciğerlerin devinimini denetleyip düzenlemeyi öğrendiğimizde ortada istem dışı diye bir olgu kalmayacaktır.

Pranayamaya bağlı nefes anlayışında daha ince düzeyli yaşam güçlerinin incelenmesi solunumun daha ayrıntılı bilgi ve inlerce sinir düğümünden oluşan bir ağı tanımlar. Prana an içinde akarak bedenin her bölümünü enerjiyle besler. Nadi, kanal ve araç sözcükleri prana gücü adı verilen tek bir gücü açıklamak için kullanılır.

Fizyolojik olarak, doğal ritmik solunumun, vücudun gevşemiş bir durumda kalmasına yardım ederek, sempatik sinir sistemi fonksiyonu azaltma eğilimi vardır. Sinir sisteminizin sempatik bölümü, vücudu-nuzun kendi normal kapasitesinin üstünde zorlanmasının sorumlu-sudur. Stres veya tehlike zamanlarında, tehlikeyi karşılaması gere-ken bütün organlar aktive edilir. Sempatik sistem kalp hızını artırır, her vuruşta daha fazla kan pompalanmasına sebep olur. İlave adrenalin salgılanması, karaciğerinizi daha fazla glikoz üretmesini gerektirir. Buna, tehlikeye cevap olarak, vücudun alarma geçmesi savaşma veya kaçma durumu alması denir. Çünkü sempatik sinir sisteminin programı hayatta kalmanın yolunu aramaya endekslidir.

Alarm durumunda kalmak ve normal duruma geçememek vücudu gereğinden fazla yorar. Doğal ritmik solunum, vücudunuzu rahatlatmaya yardım etmek ve normal fonksiyonu na geri döndürmek için bir yoldur. Sürekli ve düzenli solunum yoluyla, sempatik sinir sisteminin rahatlatılması, psikolojik faydalarda sağlar. Rahatlık hissini artırır, sinirliliği yatıştırır, düşünce mekaniğinde rahatlama yapar ve iyilik hissini uyandırır. Basitçe doğal ritmik solunum, parasempatik sinir sistemini aktive ederek bütün vücudun stresten uzak fonksiyonunu sağlar.

Bu solunum tipinin faydalarını, modern bilim adamları gibi, eski yoga filozofları da biliyorlar dı. Doğal ritmik solunum fiziki gerginliğe son verirken aynı zamanda zihni hipnotik tecrübe için hazırlar.

( Nefesin sihirli gücü kitabımdan alıntıdır. )

mustafa kartal

mkartalll@yahoo.com
www.nefesteknikleri.com
www.nefesokulu.com
 
Tüm makaleler
 
Nefes Terapisi
RÜYA GÖREN EVREN -- İÇİNDEKİLER ---
Holoterapi Eğitiminin Genel Amacı ve Faydaları
Holoterapi Çalışmasında Doğum Travmasının Gözlenmesi ve İyileştirilmesi
Holoterapi Çalışması
Nefes Tutma Çalışmaları
Bolluk Bilinci Oluşturmak İçin Nefes Meditasyonu
HOLOTERAPİDE BOTOX ETKİSİ
Nefes Terapisi Kitabımı Okudunuzmu?
HOLOTERAPİ NEFES ÇALIŞMASI NEDİR?
BIRAK AKSIN, İZİN VER OLSUN
Zamanı Yönetmek Için Bilinçaltını Programlamak
Beyin Kimyasında Düşünce ve Duyguların Oluşması
Derin Uyku Uyumak ve Boyun Fıtığını İyileştirmek İçin Nefes Çalışması
Nefesi Derin Alıp Uzun Vermenin Faydaları
Kabul Etme Nefesi
Taşikardiyi nefesle düzeltmek
Migren Ağrılarını İyileştirmek İçin Diyafram Kullanımı
Yürüyerek Nefes Tutmayı Geliştirme Çalışması
Sahiplenmeyin
Farkındalık Uygulamaları
SAF BİLİNÇ MEDİTASYONU
Düşünce Gücünü Kuvvetlendirmek İçin Nefes Çalışması
Nefesle Beynin İki Lobunu Eşitleme Çalışması
Renk İmgelenerek Yapılan Nefes Çalışması
Birlik Bilinci Nefesi
Bilinçli Nefeslerle Potansiyelleri Açığa Çıkarmak
Beynin İki Lobunu Nefesle Eşitleme
Budist Öğretilerde Nefes Farkındalığı
Nefesle Astral Projeksiyon
Düşünce Ve Nefes Birdir.
Farkındalık, Deneyimin Hatırllanmasıdır
ÖLÜME YAKIN DENEYİMLERDE CO2 ETKİSİ
NEFES SAYMA MEDİTASYONU
KABUL ETME NEFESİ
SAF TANIKLIK DURUMU
Beynin Performansını Artırmak için Nefes Çalışmaları
Affetmek ve Özgürleşmek
KONTROLLERİ BIRAKMAK
Nefes Çalışmalarının Getirdikleri
Doğru Nefes Almanın İlkeleri
Nefes Teknikleri İle İrade Kazanmak
Nefes Egitiminin Cocuklara Ne Gibi Faydalari Var?
Dogru Nefes Almanin Onemi
Nefes Tutmada Diyafram Kullanimi Ve Dusunsel Antreman
Esneme Nedir?
Nefes Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Strese Karşı Senkronize Nefes Teknikleri
YÜRÜYEREK SOLUNUMU TEST ETMEK
Doğru Nefes Alma
Mustafa Kartal Nefes Uygulamalarının Sübjektif Gözlemleri
Nefesle İyileşme Sistemi
Derin ve sığ solumanın arasındaki fark nedir?
Akciğerlerin Yapısı ve Çalışma Düzeni
Sporda Nefes Kullanımı
Solunumun Kalitesini Belirleyen Faktörler
Sporda Anaerobik Solunum
An Aerobik Solunum
Çocuklar Diyafram Kullanmayı Neden Bırakırlar?
Çocuklar İçin Nefes Vermeyi Kuvvetlendirme Teknikleri
Çocuklar Neden Nefes Eğitimi Almalıdır?
Anahtar Minerallerin Takviyesiyle Solunumda Temizlik Reaksiyonları
Diyet Besin ve Anahtar Mineral Kullanımı
Kare Nefes Alıştırması
Soğuk Duş Almanın Nefes Eğitimine Katkısı
ESNEKLİK ÇALIŞMALARINDA NEFES DİSİPLİNİ OLUŞTURMAK
DİYAFRAM NEFESİNE GEÇİŞİN ETKİLERİ
Holoterapide Anne Karnı Sürecinde Gezegen Etkilerinin Gözlenmesi
Trioid Bezi Ve Nefes İlişkisi
Nefes Teknikleri İle Öfke Ve Kızgınlık Kontrolü
Gözünüzün İliştiği Her Yere “NEFES AL” yazın
Nefes Alma Sanatı - Mustafa Kartal' ın yeni kitabı okurlarla buluştu!
Burun Yerine Ağız Kullanmanın Olumsuzlukları
Neden Burun? Neden Diyafram?
Nefes Haberleri
PANİK BOZUKLUKLARDA NEFES KULLANIMI
NEYE NİYET NEYE KISMET
"30 GÜNDE NEFES MUCİZESİ" KİTABI İŞE YARIYOR MU?
30 GÜNDE NEFES MUCİZESİ KİTABI ÇIKTI
"Nefesle Zayıflama" adlı yeni kitabım çıktı! - Mustafa Kartal
YENİ KİTABIM ÇIKIYOR. "30 GÜNDE ADIM ADIM VERİMLİLİK"
Yeni kitabım çıktı."HER ZAMAN DAHA İYİSİ VAR"
Mustafa Kartal İle Olimpos Nefes Kampı ( 16 - 17 - 18 - 19 Mayıs 2014, 4 gün 3 gece )
Yeni kitabım
Sağlıklı, Paralı, Aşkla Dolu Mutlu Bir Yaşam İçin
Epilepsi Rahatsızlıkları İçin Diyafram Uyarımı
Farkındalıkla Potansiyelleri Keşfetmek --AKTÜEL DERGİSİ
Lenf Dolaşımı İçin Derin Nefes Kullanımı
Savaş-kaç Sisteminin solunumla İlişkisi
Yetersiz Nefes ve Kanser İlişkisi
Eski Çin Tıbbında Nefes Teknikleri
Uyku Kalitesi Ve Solunum İlişkisi
Yung’un Nefesle Kişilik Analizi
HAMİLELİK VE DOĞUMDA NEFES
Kalp Hastalıkları ve Hızlı Solunum İlişkisi
60 Nefes Çalışmasında Endorfin ve Serotonin İlişkisi
Ciğerlerin Tamamını Kullananlar Daha Zeki Oluyor
FARKINDALIK TESTİ
SES EĞİTİMİNDE NEFES KULLANIMININ ÖNEMİ
SOLUNUMDAN KANSER TESHİSİ YAPILABİLİYOR
NEFES EĞİTİMCİSİ OLUYORUM
Anaerobik solunum nedir?
Nefesi eğitmek ve yeterli oksijen almak için soğuk duş
Nefes Teknikleriyle Zihin Degistirilebiliyor.
Bir öğretmenin heyecan ve konuşma zorluğu hikayesi
Asidoz’a Karşı Nefes Kullanımı
Tüm Nefes Çalışmaları Yapan Dostların Dikkatine!!!
Değişmek mi, Dönüşmek mi?
60 Nefes Çalışmasında Endorfin Ve Serotonin İlişkisi
60 NEFES ÇALIŞMASI
Nefes Teknikleri
ŞAŞIRTMA TEKNİĞİ
Sıkıştırma Nefesi
Nefes Sağlığınızı Test Etmek İster Misiniz?
Derin Nefesle, Sığ Nefes Arasındaki Fark
Karaciğeri Nefes Teknikleri Kullanarak Temizleme Çalışması;
İştah Kesme Nefesi
Sayı Kontrollü Nefes Çalışmaları
Diyaframın Sporcu Üzerinde Önemi
Nefesle Omurga Sorunlarını İyileştirmek
Duygularınızı Nefes Kullanarak Yönetebilirsiniz
Nefes Tekniklerinin Sinir Sistemi Üzerinde Etkileri
Nefes Uygulamaları DNA yı değiştirebiliyor
Kaygı ve Nefes İlişkisi
Yüzmede Nefes Tekniği
Deniz Tutmasına Nefesle Önlem Almak
Nefesle Esneklik ve Gerilme Çalışmaları
Sigarayı Nefes Teknikleri İle Bıraktım
Nefes Teknikleriyle Göbekten Zayıflamak
Vagus Nefes Tekniği
Nefes Eğitiminin Çocuklara Faydaları
Nefes Kontrolü İle Yitirilen İradenin Yeniden Kazanılması
Nefes Teknikleri İle Sınav Heyecanını Yenmek
Nefes Eğitimi Çocukların Ders Başarısını Arttırıyor
SONSUZLUK NEFESİ ÇALIŞMASI
3 Derin Nefes
SES DALGALARININ ALANSAL ETKİLERİ
10 Saniye Nefesi
Nefes Uygulamalarının Beyin İşlevselliğine Etkisi
İdeal Nefes Hızı
Solunum Çalışmalarında Mineral Kullanımı
Konuşmanın Önemi
Ölüme Yakın Deneyimlerde Azalan CO2’in Etkisi
Bir Hayalim Var...
Derin Nefes Çalışmalarında Temel Minerallerin Desteklenmesi
 
Tüm hakları saklıdır. 2024 Copyright ©
Mustafa Kartal | Nefes Teknikleri